Pewnie często robiąc zakupy, napotykasz się na różne przetwory owocowe jak marmolada, dżem, powidło czy konfitura. Ale czy wiesz czym one się różnią? Warto znać różnicę i świadomie wybierać produkt najlepiej dopasowany do swoich potrzeb.

Dżem najpopularniejszym przetworem owocowym

Zdecydowanie jest najbardziej znany z całej czwórki, lecz zawiera najmniejszą ilość owoców, bo 20–25 g na 100 g produktu. Przygotowywany jest z całych owoców, a cały proces powstawania jest długi i powolny. Rozpoznamy go po owocach, które częściowo pozostają w całości a częściowo są rozgotowane.

Dżemy można przygotować z przeróżnych owoców, mogą to być truskawki, jagody, aronia, pigwa, maliny i wiele innych. Często, gdy konsystencja dżemu jest zbyt rzadka, dodaje się substancje zagęszczające jak żelatyna.

Konfitura lepszej jakości niż dżem

W konfiturze znajdziemy więcej owoców, bo już około 50 g owoców na 100 g gotowego produktu. Wyróżnia się ona tym, że owoce, z których powstaje konfitura, muszą być wysokiej jakości, nie mogą być ani uszkodzone, ani niedojrzałe. Do produkcji konfitur używa się owoców, które nie rozpadną się na małe kawałki ani się nie rozgotują, np. wiśnie, porzeczki. Jedynym konserwantem jest tutaj cukier.

Konfitura Pomarańczowa Spichlerz

Marmolada – przecier owocowy

Kiedyś marmolady były przygotowywane tylko z pigwy, dzisiaj do produkcji marmolady używamy owoców, które szybko rozpadną się podczas gotowania jak brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Takie owoce gotowane są z cukrem, który stanowi aż połowę całego składu produktu (50 g na 100 g produktu). Marmolada ma bardzo zwartą konsystencję, która często przypomina galaretkę.

Powidła mają największą ilość owoców i najmniejszą ilość cukru

Najczęściej przygotowywane ze śliwek, ale mogą też składać się z brzoskwini, gruszki, moreli czy wiśni. Powidła ze wszystkich wcześniej przedstawionych przetworów mają najwięcej owoców. Do przygotowania 100 g powideł musimy użyć około 160 g owoców. Powidła mają też najniższą zawartość cukru, bo około 30 g cukru na 100 g produktu. Z tego też względu do produkcji powidła wybiera się słodkie owoce. Według tradycyjnych receptur prawidła praży się nawet kilka dni.

Powidło Śliwkowe Spichlerz
Facebook
Instagram